USA, Japan, China, Canada en Taiwan geselecteerd voor verdere analyse blue energy

Het ELBE project is gericht op de internationalisering van drie blue energy technologieën met groot potentieel: floating wind, wave en tidal energy.

In een eerste fase van het project werden 20 landen in alle continenten behalve Europa via een desktop studie geanalyseerd. De criteria waarmee rekening gehouden werd zijn: het potentieel en de locatie van de bronnen, geïnstalleerde capaciteit, operationele projecten, R&D projecten, test locaties, nationale strategie voor blauwe energie, marktprikkels, subsidies, kernspelers, blue energy evenementen en het gemak van zakendoen. Op basis van deze studie zijn de meest veelbelovende vijf landen geselecteerd voor verder onderzoek, namelijk de Verenigde Staten, Japan, China, Canada en Taiwan.

Voor het verder onderzoek zullen een drietal landen door een delegatie bezocht worden om de analyse te vervolledigen en contacten te leggen. Ondertussen werken de clusters verder aan de definitie van de waardeketens in hun regio's. In het najaar van 2018 volgt de eerste workshop met de presentatie van de resultaten. 

De studie, die detail informatie bevat over alle 20 geanalyseerde landen, is voor de leden van FMC op eenvoudige vraag verkrijgbaar bij Ann Overmeire (ann.overmeire@flanders-maritime-cluster.be).