Offshore activiteiten van Nexans, divisie Euromold in de kijker

Medium-voltage topside wetmate en drymate connectoren: de ontbrekende schakel voor hernieuwbare energie in de offshore markt!

Inleiding

Niet alleen de steeds grotere turbines die de LCOE (levelised cost of energy) moeten verlagen, met de introductie van een 66 kV offshore elektriciteitsnet als gevolg, maar ook de verdere ontwikkeling van drijvende windenergieparken, getijdenenergie en golfenergie zorgen voor nieuwe uitdagingen inzake de connectiviteit van de verbindingskabel tussen de turbines.

Voor deze toepassingen volstaan niet langer de traditionele onshore oplossingen. Deze worden namelijk hoofdzakelijk benaderd vanuit de componenten.  

Het gebruik van hogere spanningen, in combinatie met nieuwe onderhouds- en reparatiestrategieën voor drijvende windparken, vormt niet alleen een uitdaging inzake dynamische kabels, maar ook voor de aanpak van de connectiviteit. Een flexibele installatie, compactheid en het gemak van testing zijn hierbij de grootste bekommernissen.

Ook voor golf- en getijdentoepassingen is, bij uitbreiding van een enkele turbine naar piloot- parken met diverse turbines, die in serie of op een hub zijn aangesloten, de connectiviteit niet vanzelfsprekend. Hierbij komen de wetmate en drymate connectoren in de picture.

Bij de toepassing van wetmate of drymate technologie zijn uitdagingen zoals biofouling, tijdsbestek voor mating/demating en mariene operaties van cruciaal belang.

66 kV voor windturbines

Om op de groeiende omvang van de turbines in te spelen, ontwikkelde Nexans een T-connector voor 66kV netspanning. Deze connector werd vanaf het begin bijzonder op prijs gesteld en goedgekeurd door de fabrikanten van transformatoren en schakelapparatuur. Met het Blyth offshore demonstratieproject werd een eerste project gerealiseerd. (VK)

Daarnaast werden er kostenefficiënte oplossingen uitgewerkt die een gemakkelijke installatie en verbinding tussen inter-array kabels en turbines in aansluitkasten toelaten.

Drymate & wetmate connectoren

Onze wetmate en drymate vermogentechnologie voor spanningen tot 36kV gecombineerd met glasvezelverbindingstechnologie zal hoofdzakelijk worden gebruikt in hernieuwbare mariene energietoepassingen zoals golf-, getijdenenergie en drijvende windparken. Deze nieuwe markten doen de behoefte aan onderzeese connectoren toenemen, rekening houdend met de meer specifieke onderhouds- en reparatiestrategie.

Zowel in wetmate als drymate connectoren zijn elektrische inserts geïntegreerd die gebaseerd zijn op het gebruik van de bestaande technologie bij compacte Euromold connectoren op het vasteland.

Het basisprincipe achter de wetmate connector is het gebruik van een op afstand bediende robot. Deze robot is multifunctioneel en zorgt voor het afdichtingen van de connectoren, het wegspoelen van het zeewater en de verplaatsing van de ene connectorhelft naar de andere. Deze oplossing verlaagt de kosten en verbetert de betrouwbaarheid in vergelijking met bestaande connectoren die duur zijn en, door hun gesofisticeerde mechanismen, een hoog uitvalpercentage hebben.

Nexans’ divisie Euromold te Erembodegem, één van de vooraanstaande bedrijven op het vlak van ontwerp, productie, distributie en wereldwijde verkoop van voorgevormde toebehoren voor midden– en hoogspanningskabels. Reeds 40 jaar actief, stelt Euromold meer dan 350 werknemers tewerk. Energie gewonnen uit wind- en zonne-energie, komt tot stand mede dankzij onze innovatieve compacte stekkers en verbindingsmoffen, on shore en off shore junctions cabinets en wet & drymate oplossingen.

www.euromold.be 

sales.euromold@nexans.com