Case van nCentric in de kijker

Nobelwind windmolenpark: fiber voorzien van een draadloze uitbreiding 

Achtergrondinformatie

Op het Nobelwind windmolenpark, 45 kilometer van de Belgische kust gelegen, werd recentelijk de installatie van alle 50 turbines voltooid. Hierbij waren op deze locatie diverse offshore contractors betrokken. Om alle inspanningen te kunnen coördineren, onder en boven water, was er een noodzaak aan een draadloze communicatie infrastructuur. De gekozen nCentric oplossing liet communicatie tussen de diverse schepen onderling toe en verschafte tevens high speed, high capacity internet aan boord.

Dit alles werd door nCentric geleverd.

Uitdagingen

In het betreffende windmolenpark was er tijdens deze installatiewerken een hoge concentratie aan diverse types schepen die instonden voor aan en afvoer van materiaal alsook voor de eigenlijke  installatie. Om de communicatie te verzekeren werd voor schepen in het verleden meestal beroep gedaan op een VSAT (satelliet) verbinding. Echter dit betrof een zeer dure aangelegenheid. Kleinere schepen werden hier niet mee uitgerust eveneens omwille van de te hoge kost.
Niettegenstaande was een flexible, snelle en robuuste connectiviteit naar land een voorwaarde voor alle schepen in deze zone. Hierbij was men op zoek naar een flexibel, snel inzetbaar systeem, gemakkelijk mobiliseerbaar en de-mobiliseerbaar op een “as need” huurbasis. Dit zowel voor kortlopende als langdurende projecten.

Oplossing

Voor de oplossing werd gebruik gemaakt van de bestaande fiber lijn van het aanpalende Belwind windmolenpark die reeds van dekking voorzien was met, zorgvuldig geplaatste op de daarvoor uitgekiende locaties, nCentric nodes. Nog 2 extra nodes op de uiterste punten van Belwind zouden er toe bijdragen het volledige Nobelwind eveneens van dekking te voorzien. Het huidige systeem dekt een “veld” van om en bij de 270 km2. Schepen uitgerust met diezelfde nodes verkregen in dit gebied aldus draadloze breedband communicatie en internet aan boord.
Dit is echter nog niet alles. Er werden tevens nodes geplaatst in de haven van Oostende en Zeebrugge en dit op de landingszones van de operationele schepen om ook daar in dekking te voorzien.

Het prijsmodel aan deze communicatievorm verbonden, is gebaseerd op een “pay-as-you-use” model . Deze laat alle vormen van gebruik toe zowel naar kortlopende of langdurende projecten.
Voor deze prijs, dewelke een fractie is van de VSAT kost, krijgt de klant tot 30 keer meer bandbreedte dan een VSAT systeem, een ongelimiteerd volume qua gebruik (70GB per dag zijn geen uitzonderingen), dit alles zonder latency (vertraging). Toepassingen zijn ondermeer file synchronisatie, VOIP, video conferencing, chat, kortom een naadloze communicatie tussen de schepen onderling in het offshore veld en terug naar land.

Toekomst

Dit is een bestaand en bewezen concept en kan in andere velden worden toegepast zoals bijvoorbeeld bij andere nog te bouwen windmolenparken aan de Belgische kust maar ook ver daarbuiten.

nCentric, draadloze telecom operator, gefocust op de offshore markt, is gespecialiseerd in het ontwerp, fabricatie, installatie, uitrol en management van draadloze netwerk oplossingen voor offshore kritische operaties en toepassingen. Zij bieden een robuust reeds bewezen concept aan, met een competitief voordeel zowel op gebied van technologie als prijs in vergelijking met andere telecommunicatie middelen van de klassieke operatoren (of VSAT). 

www.ncentric.com