Transport over water

Evenement

Op donderdag 24 mei organiseren Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voor de vierde keer ‘Marine Science meets Maritime Industry’. Veertien sprekers brengen motiverende en inspirerende presentaties over valkuilen, successen en uitdagingen in het blauwe innovatie-landschap.

Evenement

Op 24 mei kwamen ruim 100 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven bijeen in het VLIZ te Oostende voor de 4de edidie van ‘Marine Science Meets Maritime Industry’, een co-organisatie van FMC en VLIZ.
 

Terugblik
Actua

Installatieschip Sea Installer actief in Oostende

Het windturbine installatieschip Sea Installer van A2Sea is voor het eerst actief in Haven Oostende. Het schip meert aan bij de REBO offshore wind terminal en transporteert Siemens 7 MW windturbines voor het Rentel windmolenpark. Per afvaart worden 2 windturbines naar zee gebracht. Dus 2 torens (87 m), 2 gondels (elk 400 ton) en 6 wieken (75 m). De torens worden verticaal getransporteerd. Met hun 87 m hoogte zijn ze exact de hoogte van het flatgebouw "De Mast" in Oostende.

Actua

Scheepvaart moet helft schoner worden

De uitstoot van broeikasgassen in de wereldwijde zeescheepvaart moet in 2050 met minstens 50 procent zijn gedaald ten opzichte van 2008.

Actua

First capesize vessel of CMB vleet to transit the panama canal

Multiple vessels of the CMB fleet regularly transit the Panama Canal. However, the first capesize vessel of the CMB fleet to successfully transit the Panama Canal is a remarkable acheivement.

Actua

Brugge ziet havensamenwerking met Antwerpen zitten

De verregaande samenwerking van de haven van Zeebrugge met die van Antwerpen is een stap dichterbij.

Evenement

Voor de volgende editie van Marine Science meets Maritime Industry op 24 mei zijn we op zoek naar sprekers die hun ervaringen rond samenwerking en innovatie kort en krachtig willen delen en interessante tips kunnen meegeven.

Actua

FMC verwelkomt nieuw lid Hydrex

Hydrex produceert coating-systemen en onderwater reinigingsapparatuur. Hydrex doet onderzoek onder water en blijft bezig met innoveren met als duidelijk doel clean rivers, seas and oceans.

Evenement

SAVE THE DATE, 17 MAY 2018. The European Commission is pleased to announce 'Blue Invest 2018', the first match-making event in Europe between companies and investors in the Blue Economy.
 

Actua

FMC verwelkomt nieuw lid Harsonic

Harsonic is fabrikant van een ultrasoon antifouling systeem, een ecologische en duurzame oplossing voor het vermijden van aangroei op scheepsrompen, koeling-systemen, warmtewisselaars, ...

Actua

Offshore onderhoudsschip Esvagt gedoopt

Het nieuwe schip zal vanaf vandaag vanuit thuishaven Oostende ingezet worden op de Belgische windparken Belwind en Nobelwind. 

Actua

Jan De Nul Group wint drie DPC Innovation Awards

Jan De Nul Group heeft andermaal drie DPC Innovation Awards in de wacht gesleept, meer bepaald in de categorieën Dredger Design, Dredging Equipment en Safety.

Actua

De Antwerpse rederij CMB heeft als eerste een boot ontwikkeld die vaart op waterstof

De catamaran wordt ingezet om personeel van de rederij snel naar kantoor te brengen. Maar het is ook een proefproject om de waterstoftechnologie te testen voor de scheepvaart. 

Actua

Binnenkort meer afval dan vissen in de Noordzee?

Verpakkingen, flessen en microplastic: de Noordzee zit vol plastic. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft een actieplan klaar dat het tij moet keren.

Actua

Antwerpse haven zet verder in op naamsbekendheid in India

Tijdens het Staatsbezoek aan India tekende Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, een Memorandum of Understanding (MoU) met de Indian Chemical Council.

Evenement

FMC kijkt terug op een gezellige nieuwjaarsreceptie. Bedankt aan alle aanwezigen en aan de Haven van Antwerpen!

Terugblik
Evenement

FMC leden nCentric, dotOcean en DEME tonen hun expertise inzake hydrografische metingen op de Flemish corner van de Hydro17 conferentie in Rotterdam.

Actua

Citymesh en nCentric willen 5G-internet op de Noordzee

Er komt een 5G-netwerkverbinding op de Noordzee. Althans als het van de Belgische netwerkoperator Citymesh afhangt.

Actua

FMC leden aan de slag in de haven van Cochin, India

FMC leden Antea, Fluves, UGent en Waterbouwkundig Laboratorium werkten mee aan een onderzoek naar de sedimentatieprocessen en de nautische diepte in de haven van Cochin, India. De haven van Cochin heeft één van de hoogste sedimentatie snelheden in India, omdat er twee rivieren in uitmonden. Door dit onderzoek zal de havenautoriteit van Cochin de baggerinspanningen kunnen optimaliseren.

Evenement

RESOC Noord-West-Vlaanderen nodigt je op 18 oktober uit voor de vierde RESOC XL: blauwe economie, een zee aan opportuniteiten voor Noord-West-Vlaanderen. 

Actua

Milieuvriendelijke coating voor boten op basis van afval van schaaldieren

Milieuvriendelijke coating voor boten op basis van afval van schaaldieren.

Evenement

Op 28 september en 10 oktober hebben telkens een 30-tal leden van FMC en de Blauwe Cluster gebrainstormd omtrent hun interesse in de verschillende domeinen naar voor geschoven door De Blauwe Cluster.

Terugblik
Actua

Uitbreiding Old Doha haven in Qatar toegekend aan Joint Venture DEME – JAN DE NUL GROUP

Om het bloeiende en snelgroeiende cruisetoerisme in Qatar het hoofd te bieden, zal de Old Doha Haven uitgebreid worden.

Actua

Zelfvarend, elektrisch containerschip vaart volgend jaar al

De Yara Birkeland, het zelfvarende, elektrische containerschip uit Noorwegen, zal volgend jaar al varen.

Actua

Antwerpse haven groeit verder na absolute recordjaren

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 111 385 518 ton goederen behandeld. Dat is 2,8% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Actua

Bourgeois pleit voor een unie van de Noordzee

Er komt best een nieuwe en hechte politieke samenwerking tussen alle landen rond de Noordzee, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Actua

Jan De Nul Group investeert in revolutionaire schepen

Jan De Nul Group breidt zijn investeringsprogramma in de sleephopperzuigers verder uit.

Evenement

Hoe de uitdagingen van supply chain integratie tegemoet treden?

Evenement

Op dinsdag 30 mei 2017 organiseerden Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een derde editie van 'Marine Science meets Maritime Industry'.

Terugblik
Actua

FMC en De Blauwe Cluster slaan de handen in elkaar

FMC en De Blauwe Cluster (DBC) hebben een Memorandum van Overeenstemming afgesloten om samen te werken met het oog op een erkenning als speerpuntcluster van DBC. Dit zal ongetwijfeld een boost betekenen voor de ontwikkeling van de blauwe economie in Vlaanderen!

Actua

THE climate change conference for ports, harbours and inland waterways

Navigating a Changing Climate: moving towards low carbon and resilient waterborne transport infrastructure. Crowne Plaza Hotel, Brussels, Belgium, 27th – 28th March 2017.

Actua

DEME bestelt nieuwste generatie offshore installatieschip ‘Orion’

‘Orion’ zal een ongeëvenaarde combinatie bieden van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

Actua

UGent Campus Oostende breidt uit

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gaf de eerste spadesteek voor de bouw van het Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende.

Actua

G4S mag beveiliging havenfaciliteiten beoordelen

G4S Belgium is als eerste private speler geaccrediteerd om in ons land na te gaan of havenfaciliteiten voldoen aan de voorschriften van de ISPS Code. Tegen 2019 moeten de meeste terminals hun vijfjarige audit voltooien.

Evenement

Op donderdag 16 maart 2017 brachten PMD en FMC de maritieme en de kunststofsector samen in de prachtige, zonovergoten zaal van het VDAB maritiem opleidingscentrum te Zeebrugge.

Terugblik
Evenement

Kom naar het reilen en zeilen kijken van Radio Holland in Zeebrugge op 20 of 21 december.

Evenement

Staatssecretaris Philippe De Backer nodigt iedereen, die constructief wil meedenken over hoe de Noordzee er in de toekomst zou moeten uitzien en worden beheerd, uit voor een eerste overleg in Zeebrugge op 14 december 2016 (13:00-17:30).

Flanders' Maritime Cluster nieuwjaarsreceptie 2017
Evenement

Een 100-tal beslissingsnemers uit de maritieme sector keken vooruit naar het nieuwe jaar in de GreenBridge incubator te Oostende. Voorafgaand bezocht een delegatie de site van FMC-lid Scheepswerf IDP in de achterhaven van Oostende.

Actua

Eerste LNG aangedreven autoschip gedoopt in Zeebrugge

In Zeebrugge is de Auto Eco gedoopt, de eerste autocarrier die op LNG of vloeibaar aardgas vaart.

Actua

Groen licht voor Gen4Wave

Op voorstel van Minister Weyts heeft de Vlaamse Regering op 30 september beslist akkoord te gaan met de bouw van een complex voor een sleeptank en golfbak in Plassendale 1 in Oostende. Ze keurt meteen ook de samenwerkings- overeenkomst goed in het kader van de subsidiëring door de Herculesstichting.

Hiermee is een belangrijke stap gezet in de richting van de ontwikkeling van onderzoeks-, test- en demonstratiefaciliteiten aan de Vlaamse kust voor onderzoekers en bedrijven die actief zijn op het domein van blauwe energie en van kustverdediging.

Bezoek Anglo Belgian Corporation
Evenement

Op dinsdag 18 oktober organiseerde FMC een bezoek aan ABC (Anglo Belgian Corporation) in Gent. ABC behoort tot één van de belangrijkste Europese producenten van MDO, HFO en dual fuel middelsnellopende motoren (750 – 1000 tpm) in de vermogensklasse tussen 600 en 5200 kW. 

Evenement

Zondag 2 oktober, ter gelegenheid van de openbedrijvendag, vindt in GreenBridge de jobbeurs: ‘Draai mee op Zee’ plaats.

Actua

Overdracht milieuvriendelijke hybride veerboot ‘Texelstroom’

'Texelstroom', één van ‘s werelds eerste hybride RoPax-ferry’s, werd overgedragen aan Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Deze symmetrische veerboot van de nieuwste generatie wordt aangedreven door efficiënte, middelsnellopende dual fuel motoren van Anglo Belgian Corporation (ABC).

Evenement

De UGent Blue Growth Summer School vindt plaats van 12 tot en met 23 september 2016 in GreenBridge, België en combineert wetenschap, business development inzichten, interactieve hands-on sessies met excursies en socio-culturele activiteiten.

Actua

De oceaan-economie in 2030

De OESO publiceerde recent een studie omtrent het economisch potentieel van de oceaan. Hierin wordt de capaciteit voor toekomstige tewerkstelling beschreven, het potentieel voor innovatie en de rol van de oceaan in de aanpak van mondiale uitdagingen.

Evenement

On 20 and 21 September 2017, over a 180 international contacts from the oil & gas sector, the offshore renewables, dredging companies, ports and governmental organisations visited the 'Blue Tech Demo Days' at the site of DECO in Bruges to witness live demonstrations by eight Flemish based companies.

 

Terugblik
Actua

Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen ingehuldigd

In de haven van Antwerpen opende Z.M. de Koning van België op 10 juni 2016 officieel de Kieldrechtsluis voor de commerciële vaart.

Evenement

Op dinsdag 28 juni 2016 brengt PMD opnieuw de maritieme - en de kunststofsector samen.

Evenement

In de cursus Marine Environmental Awareness worden zeevarenden interactief betrokken bij het onderwerp van duurzame scheepvaart. 

Evenement

Van 7 tot 10 november 2016 organiseren de OD Natuur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Belgisch Biodiversiteitsplatform, de North Sea Open Science Conference 2016 in Oostende.

Actua

Samenwerking tussen China COSCO Shipping en DEME

De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME en China COSCO Shipping -de grootste rederij ter wereld- gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie in China.

Actua

FMC in gesprek met EU commissaris Karmenu Vella

Op dinsdag 3 mei jongstleden vertegenwoordigde FMC voorzitter Eric Van den Eede de Vlaamse maritieme belangen tijdens een ‘high-level’ meeting met EU commissaris Karmenu Vella (Milieu, Maritieme Zaken & Visserij). Deze bijeenkomst van het European Network of Maritime Clusters (ENMC) vond plaats in de marge van de ‘European Maritime Day’ in Luxemburg.

Actua

Simulator scheepsmotor van 130.000 euro in Maritiem Instituut Oostende

In Oostende heeft het Maritiem Instituut Mercator 130.000 euro geïnvesteerd in een moderne simulator van een dieselmotor aan boord van een schip. Daarmee kunnen leerlingen die een opleiding volgen als scheepswerktuigkundige zich beter voorbereiden op echte situaties aan boord en op zee.

Evenement

Greenbridge organiseert van 22 april t.e.m. 24 april 2016 een Startup Weekend Oostende.

Evenement

De afgelopen maanden zijn FMC en het VLIZ druk bezig geweest met het organiseren van het evenement ‘Marine Science Meets Maritime Industry’. Op 17 mei was het dan zo ver! Ruim 100 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven kwamen bijeen.

Evenement

Op 12 februari vindt de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen plaats. De dag is niet te missen voor iedereen die begaan is met zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen/België en de aangrenzende regio’s.

Evenement

Tachtig aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie kregen een overzicht van de FMC activiteiten van het voorbije jaar en een vooruitblik op wat ze kunnen verwachten in 2016.

Project

De FMC clusterwerking doelgericht differentiëren zodat Vlaamse actoren optimaal kunnen inspelen op de opportuniteiten van een groeiende maritieme industrie in transitie.

Actua

Overslag piekt richting 200 mio ton in Haven Antwerpen

Een overslagrecord is in de maak in de haven van Antwerpen dankzij een aanhoudende groei in het containerverkeer en de toenemende overslag van vloeibare bulk.

Eric Van den Eede - voorzitter FMC
Evenement

"Klimaatwijziging gebeurt en het is tijd voor actie. De mariene wetenschappelijke gemeenschap staat klaar om het noodzakelijke onderzoek te verrichten en de kennis aan te voeren aan beleidsvoerders, bedrijven en het grote publiek." Jan Mees - VLIZ