Publieke sector

Evenement

Op donderdag 24 mei organiseren Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voor de vierde keer ‘Marine Science meets Maritime Industry’. Veertien sprekers brengen motiverende en inspirerende presentaties over valkuilen, successen en uitdagingen in het blauwe innovatie-landschap.

Evenement

Op 24 mei kwamen ruim 100 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven bijeen in het VLIZ te Oostende voor de 4de edidie van ‘Marine Science Meets Maritime Industry’, een co-organisatie van FMC en VLIZ.
 

Terugblik
Evenement

Deze cutting edge opleiding combineert wetenschappen, business inzichten, interactieve sessies gekruid met unieke excursies en socio-culturele activiteiten.

Actua

Zoektocht naar verdronken land in Noordzee

Vandaag is het onderzoeksschip Belgica vertrokken voor een eerste expeditie op enkele tientallen  kilometers van onze kust. Wetenschappers gaan op zoek naar een verdronken land in de Noordzee.

Actua

Haven Oostende verwelkomt nieuwe CEO

Dirk Declerck start op maandag 16 april 2018 in A.G. Haven Oostende als nieuwe CEO in opvolging van Paul Gérard.

Actua

In de tijhaven van Oostende worden mega turbines (400 ton) op wieltjes gelost

Vrijdagnamiddag 23 maart werd in Haven Oostende de grootste en zwaarste windturbine van Siemens via roll-on-roll-off gelost op een speciaal daartoe ontworpen laad- en losponton in Haven Oostende.

Evenement

De partners van het SeaConomy project brengen je op 7 mei enkele succesverhalen na anderhalfjaar marktonderzoek. Krijg inspiratie om zelf de opportuniteiten van zeewier te verkennen.

Actua

Schelpen tellen aan de kust

Voor het eerst werd aan de kust een grote schelpenteldag gehouden. Het Vlaams Instituut voor Zee wil op die manier onderzoeken welke schelpen er aanspoelen aan onze kust.

Actua

Brugge ziet havensamenwerking met Antwerpen zitten

De verregaande samenwerking van de haven van Zeebrugge met die van Antwerpen is een stap dichterbij.

Evenement

Dit jaar organiseert Cleantech Group in samenwerking met FCA-VITO en haar partners het EU Cleantech Forum op 14-16 mei in Antwerpen!

Evenement

Voor de volgende editie van Marine Science meets Maritime Industry op 24 mei zijn we op zoek naar sprekers die hun ervaringen rond samenwerking en innovatie kort en krachtig willen delen en interessante tips kunnen meegeven.

Evenement

SAVE THE DATE, 17 MAY 2018. The European Commission is pleased to announce 'Blue Invest 2018', the first match-making event in Europe between companies and investors in the Blue Economy.
 

Actua

VLIZ lanceert eigen onderzoeksstrategie

Sinds 2017 is het VLIZ gemandateerd om onderzoek te initiëren en uit te voeren, ten dienste van, in samenwerking met of complementair aan de Vlaamse en internationale Mariene Onderzoeksgroepen.

Evenement

The B2B Matchmaking Event #Inn2POWER @Belgian Offshore Days was a success with 80 participants from 10 different countries.

Terugblik
Actua

Bouw funderingen Deens windpark in laatste fase

De bouw voor de funderingen die bestemd zijn voor het Deense offshore windpark in de haven van Oostende zit in de laatste fase.

Actua

Antwerpse haven zet verder in op naamsbekendheid in India

Tijdens het Staatsbezoek aan India tekende Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, een Memorandum of Understanding (MoU) met de Indian Chemical Council.

Evenement

FMC kijkt terug op een gezellige nieuwjaarsreceptie. Bedankt aan alle aanwezigen en aan de Haven van Antwerpen!

Terugblik
Actua

FMC leden aan de slag in de haven van Cochin, India

FMC leden Antea, Fluves, UGent en Waterbouwkundig Laboratorium werkten mee aan een onderzoek naar de sedimentatieprocessen en de nautische diepte in de haven van Cochin, India. De haven van Cochin heeft één van de hoogste sedimentatie snelheden in India, omdat er twee rivieren in uitmonden. Door dit onderzoek zal de havenautoriteit van Cochin de baggerinspanningen kunnen optimaliseren.

Evenement

RESOC Noord-West-Vlaanderen nodigt je op 18 oktober uit voor de vierde RESOC XL: blauwe economie, een zee aan opportuniteiten voor Noord-West-Vlaanderen. 

Actua

Milieuvriendelijke coating voor boten op basis van afval van schaaldieren

Milieuvriendelijke coating voor boten op basis van afval van schaaldieren.

Evenement

Op 28 september en 10 oktober hebben telkens een 30-tal leden van FMC en de Blauwe Cluster gebrainstormd omtrent hun interesse in de verschillende domeinen naar voor geschoven door De Blauwe Cluster.

Terugblik
Evenement

Op donderdag 28 september vindt het eerste Belgisch-Nederlandse zeewierevent plaats: SAMEN GROEIEN op het Vlaams Instituut van de Zee in Oostende, België.

Actua

Uitbreiding Old Doha haven in Qatar toegekend aan Joint Venture DEME – JAN DE NUL GROUP

Om het bloeiende en snelgroeiende cruisetoerisme in Qatar het hoofd te bieden, zal de Old Doha Haven uitgebreid worden.

Actua

"Coastbusters" gaan kust beschermen met innovatie technologie

Een rif van zeewier, mosselen en schelpkokerwormen moet voorkomen dat bij storm op de Noordzee tonnen zand wegspoelen.

Actua

Antwerpse haven groeit verder na absolute recordjaren

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 111 385 518 ton goederen behandeld. Dat is 2,8% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Actua

Bourgeois pleit voor een unie van de Noordzee

Er komt best een nieuwe en hechte politieke samenwerking tussen alle landen rond de Noordzee, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Evenement

Op dinsdag 30 mei 2017 organiseerden Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een derde editie van 'Marine Science meets Maritime Industry'.

Terugblik
Actua

UGent Campus Oostende breidt uit

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gaf de eerste spadesteek voor de bouw van het Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende.