Offshore energie

Evenement

Op donderdag 24 mei organiseren Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voor de vierde keer ‘Marine Science meets Maritime Industry’. Veertien sprekers brengen motiverende en inspirerende presentaties over valkuilen, successen en uitdagingen in het blauwe innovatie-landschap.

Evenement

Op 24 mei kwamen ruim 100 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven bijeen in het VLIZ te Oostende voor de 4de edidie van ‘Marine Science Meets Maritime Industry’, een co-organisatie van FMC en VLIZ.
 

Terugblik
Project

Europe Leading Blue Energy (ELBE) is een "Clusters Go International" project gesubsidieerd door het Europees programma voor KMO's (COSME).

Actua

Installatieschip Sea Installer actief in Oostende

Het windturbine installatieschip Sea Installer van A2Sea is voor het eerst actief in Haven Oostende. Het schip meert aan bij de REBO offshore wind terminal en transporteert Siemens 7 MW windturbines voor het Rentel windmolenpark. Per afvaart worden 2 windturbines naar zee gebracht. Dus 2 torens (87 m), 2 gondels (elk 400 ton) en 6 wieken (75 m). De torens worden verticaal getransporteerd. Met hun 87 m hoogte zijn ze exact de hoogte van het flatgebouw "De Mast" in Oostende.

Actua

Haven Oostende verwelkomt nieuwe CEO

Dirk Declerck start op maandag 16 april 2018 in A.G. Haven Oostende als nieuwe CEO in opvolging van Paul Gérard.

Evenement

Dankzij Inn2POWER en de Vlaamse projectpartners Flanders' Maritime Cluster, POM West-Vlaanderen en Haven Oostende kan je genieten van een 30% korting op de inschrijvingsprijs voor WINDFORCE 2018 event in Bremerhaven op 15-16 mei 2018.

Actua

In de tijhaven van Oostende worden mega turbines (400 ton) op wieltjes gelost

Vrijdagnamiddag 23 maart werd in Haven Oostende de grootste en zwaarste windturbine van Siemens via roll-on-roll-off gelost op een speciaal daartoe ontworpen laad- en losponton in Haven Oostende.

Actua

Drijvende windmolenparken

Tijdens een conferentie van de Belgian Offshore Days werden de technologische uitdagingen voor de sector toegelicht en besproken. Hierbij zal vooral aandacht worden besteed aan “floating wind”, de bouw van drijvende windturbineparken.

Evenement

Voor de volgende editie van Marine Science meets Maritime Industry op 24 mei zijn we op zoek naar sprekers die hun ervaringen rond samenwerking en innovatie kort en krachtig willen delen en interessante tips kunnen meegeven.

Actua

FMC verwelkomt nieuw lid Hydrex

Hydrex produceert coating-systemen en onderwater reinigingsapparatuur. Hydrex doet onderzoek onder water en blijft bezig met innoveren met als duidelijk doel clean rivers, seas and oceans.

Evenement

SAVE THE DATE, 17 MAY 2018. The European Commission is pleased to announce 'Blue Invest 2018', the first match-making event in Europe between companies and investors in the Blue Economy.
 

Actua

FMC verwelkomt Elia groep als nieuw lid

Elia groep is actief in elektriciteitstransmissie en zorgt dat productie en verbruik op elk moment in balans zijn. Zo voorzien Elia 30 miljoen eindverbruikers van elektriciteit.

Actua

Staatssecretaris Philippe De Backer maakt werk van drijvende zonnepanelen

In 2020 zullen de eerste drijvende zonnepanelen voor de Belgische kust geïnstalleerd worden. In China is het concept van zonneboerderijen op water al langer ingeburgerd.

Actua

FMC verwelkomt nieuw lid Harsonic

Harsonic is fabrikant van een ultrasoon antifouling systeem, een ecologische en duurzame oplossing voor het vermijden van aangroei op scheepsrompen, koeling-systemen, warmtewisselaars, ...

Actua

FMC verwelkomt nieuw lid ELSCOLAB

ELSCOLAB is je lange-termijnpartner voor een betrouwbare continuïteit van je meettoestellen, processen en applicaties.

Actua

Jan De Nul Group haalt nog een renewables contract binnen in Duitsland

Jan De Nul Group zal in Duitsland 32 windturbines, van elk 6.33 MW, op zee installeren.

Actua

Denen bouwen grootste windmolenpark ter wereld in de Noordzee

De Deense energiegigant Ørsted is begonnen met de bouw van ’s werelds grootste windmolenpark. Dat moet genoeg stroom leveren voor een miljoen gezinnen.

Evenement

The B2B Matchmaking Event #Inn2POWER @Belgian Offshore Days was a success with 80 participants from 10 different countries.

Terugblik
Actua

Offshore onderhoudsschip Esvagt gedoopt

Het nieuwe schip zal vanaf vandaag vanuit thuishaven Oostende ingezet worden op de Belgische windparken Belwind en Nobelwind. 

Actua

Bouw funderingen Deens windpark in laatste fase

De bouw voor de funderingen die bestemd zijn voor het Deense offshore windpark in de haven van Oostende zit in de laatste fase.

Actua

Zensor verkozen als Most Disruptive Rising Star

In de vooraanstaande Deloitte competitie is Zensor, een VUB Spin-Off, verkozen als de Most Disruptive Rising Star. Ze kwam als winnaar uit meer dan zestig kandidaten uit de bus.

Evenement

FMC kijkt terug op een gezellige nieuwjaarsreceptie. Bedankt aan alle aanwezigen en aan de Haven van Antwerpen!

Terugblik
Evenement

FMC leden nCentric, dotOcean en DEME tonen hun expertise inzake hydrografische metingen op de Flemish corner van de Hydro17 conferentie in Rotterdam.

Actua

Citymesh en nCentric willen 5G-internet op de Noordzee

Er komt een 5G-netwerkverbinding op de Noordzee. Althans als het van de Belgische netwerkoperator Citymesh afhangt.

Actua

Moray East kiest GeoSea voor het leveren en plaatsen van substructuren

GeoSea heeft een overeenkomst getekend voor de 'Engineering, Procurement, Construction and Installation (EPCI)' van de funderingen voor circa 100 windturbines en 3 offshore substationplatformen, en het transport en de plaatsing van 3 offshore substationplatformen.

Evenement

RESOC Noord-West-Vlaanderen nodigt je op 18 oktober uit voor de vierde RESOC XL: blauwe economie, een zee aan opportuniteiten voor Noord-West-Vlaanderen. 

Evenement

Op 28 september en 10 oktober hebben telkens een 30-tal leden van FMC en de Blauwe Cluster gebrainstormd omtrent hun interesse in de verschillende domeinen naar voor geschoven door De Blauwe Cluster.

Terugblik
Actua

DEME mag kabel naar stopcontact op zee trekken

Dredging International, onderdeel van de DEME Group, haalt het contract binnen van de Belgische transmissienetbeheerder Elia voor de onderzeese stroomkabelinstallatie van de Modular Offshore Grid (MOG) in de Noordzee.

Actua

Opiniepeiling : Belgen massaal voor meer windenergie op zee om klimaatdoelstelling te halen

Uit een opiniepeiling uitgevoerd door Kantar TNS in de periode van 30 juni tot 7 juli 2017 blijkt dat bijna 9 op de 10 Belgen (87,3 %) vindt dat de Belgische regering haar verbintenissen met betrekking tot de 2020 - klimaatdoelstelling moet respecteren.

Actua

Laatste turbine in Finland geïnstalleerd

Jan De Nul Group’s offshore installatieschip Vole au vent heeft het laatste rotorblad op de laatste turbine van het Tahkoluoto offshore windpark in Finland geïnstalleerd.

Actua

Bourgeois pleit voor een unie van de Noordzee

Er komt best een nieuwe en hechte politieke samenwerking tussen alle landen rond de Noordzee, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Evenement

De POM West-Vlaanderen (Fabriek voor de Toekomst Blue Energy), Power-Link UGent, Dutch Marine Energy Centre en NEN organiseren op woensdag 13 september een workshop over de laatste ontwikkelingen op het gebied van normalisatie en certificatie voor golf-, getij- en OTEC-technologie.

Actua

Wind turbine inspection

Wind turbine blade inspections, going beyond the marketing story.

Actua

Jan De Nul Group 2016: Stabiele prestaties in een hoog volatiele markt

Jan De Nul bewijst zijn sterkte in moeilijke marktomstandigheden

Actua

Rotonde voor schepen in de Noordzee

Na enkele jaren overleg hebben België en Nederland afgesproken om van de windmolenzone in de Noordzee een grote denkbeeldige verkeersrotonde te maken.

Actua

Binnenkort Belgische mosselen en oesters uit Noordzee

Over een paar jaar kunnen we misschien Belgische mosselen eten, die gekweekt zijn op volle zee. In een windmolenpark zelfs.

Evenement

Voka West-Vlaanderen organiseert samen met de POM West-Vlaanderen in het kader van Fabrieken voor de Toekomst een beursbezoek aan Offshore Wind Energy London, op dinsdag 6 juni 2017.

Project

Inn2POWER is een Interreg project met 11 partners in de Noordzee Regio – Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland. Het doel van het project is om KMO’s uit het Noordzeegebied te ondersteunen bij het opzetten van innovatieve samenwerkingsverbanden met betrekking tot het onderhoud en de monitoring van offshore wind parken, met als ultiem doel het reduceren van de Levelised Cost of Energy (LCOE).

Evenement

Op dinsdag 30 mei 2017 organiseerden Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een derde editie van 'Marine Science meets Maritime Industry'.

Terugblik
Actua

FMC en De Blauwe Cluster slaan de handen in elkaar

FMC en De Blauwe Cluster (DBC) hebben een Memorandum van Overeenstemming afgesloten om samen te werken met het oog op een erkenning als speerpuntcluster van DBC. Dit zal ongetwijfeld een boost betekenen voor de ontwikkeling van de blauwe economie in Vlaanderen!

Actua

15-tot 16.000 jobs in de Belgische offshore windenergie

De Belgische offshore windindustrie is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een belangrijke nieuwe industriële sector, die op termijn 15,000 à 16,000 nieuwe banen kan creëren.

Actua

Belgian Offshore Days bewijst dat Belgische offshore wind industrie booming business is

Op 29 en 30 maart ontvangt Oostende tijdens de derde editie van de beurs meer dan 500 offshore wind professionals.

Actua

Condition Monitoring Start-up Zensor secures investment from German SHS Ventures

Zensor has announced a single digit million investment from the German SHS Ventures GmbH.

Actua

Kunstmatig eiland in de Noordzee

Middenin de Noordzee, op de Doggersbank, moet een kunstmatig eiland komen waarvandaan elektriciteitskabels naar de Noordzeelanden Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Groot-Brittannië gaan.

Actua

DEME bestelt nieuwste generatie offshore installatieschip ‘Orion’

‘Orion’ zal een ongeëvenaarde combinatie bieden van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

Evenement

Op 20 april informeren en inspireren we jou aan de hand van verschillende plenaire en break-out sessies met focus op IoT toepassingen in Blue Growth.

Evenement

Op donderdag 16 maart 2017 brachten PMD en FMC de maritieme en de kunststofsector samen in de prachtige, zonovergoten zaal van het VDAB maritiem opleidingscentrum te Zeebrugge.

Terugblik
Actua

Sif en Smulders winnen Rentel funderingen contract

Sif Holding N.V. heeft een contract gewonnen voor de productie van alle 42 monopiles en, in een joint venture met Smulders, de transition pieces voor het 309MW Rentel offshore windpark in de Belgische Noordzee.

Actua

Siemens kiest voor de REBO-terminal in Oostende

REBO NV en Siemens Wind Power hebben een concessieovereenkomst getekend voor het gebruik van de havenfaciliteiten gedurende 1 jaar voor de pre-assemblage van de 42 windturbines voor het vijfde Belgische offshore windpark, Rentel.

Actua

België’s grootste offshore windturbinepark Norther volledig gefinancierd en klaar voor bouw

Het Norther project behaalt zijn financial close en daarmee kan de constructie van start gaat. Het project zal groene energie produceren voor bijna 400.000 gezinnen (equivalent)

Evenement

Staatssecretaris Philippe De Backer nodigt iedereen, die constructief wil meedenken over hoe de Noordzee er in de toekomst zou moeten uitzien en worden beheerd, uit voor een eerste overleg in Zeebrugge op 14 december 2016 (13:00-17:30).

Flanders' Maritime Cluster nieuwjaarsreceptie 2017
Evenement

Een 100-tal beslissingsnemers uit de maritieme sector keken vooruit naar het nieuwe jaar in de GreenBridge incubator te Oostende. Voorafgaand bezocht een delegatie de site van FMC-lid Scheepswerf IDP in de achterhaven van Oostende.

Actua

Haven Oostende ideale uitvalsbasis voor bouw en onderhoud Nederlandse windmolenparken

De windenergie sector is na België, nu ook in Nederland in opmars. Het Nederlands windpark Borssele is zowat het spiegelbeeld van de Belgische parken. Wie de kaart erbij neemt, ziet onmiddellijk dat Haven Oostende strategisch goed gelegen is t.o.v. Borssele.

Actua

DEME en het Chinese Cosco Shipping, de grootste rederij ter wereld, gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie

DEME en Cosco Shipping werken samen in een joint venture die actief wil zijn in offshore windenergie in Chinese wateren.DEME schuift hier vooral zijn gespecialiseerde dochterbedrijf GeoSea naar voor.

Bezoek Nexans
Evenement

Op vrijdag 18 november ontving Nexans’ divisie Euromold in Erembodegem een groep FMC leden voor een presentatie over het bedrijf en een bezoek aan de uitgebreide productiehal en het indrukwekkende labo.

Actua

Groen licht voor Gen4Wave

Op voorstel van Minister Weyts heeft de Vlaamse Regering op 30 september beslist akkoord te gaan met de bouw van een complex voor een sleeptank en golfbak in Plassendale 1 in Oostende. Ze keurt meteen ook de samenwerkings- overeenkomst goed in het kader van de subsidiëring door de Herculesstichting.

Hiermee is een belangrijke stap gezet in de richting van de ontwikkeling van onderzoeks-, test- en demonstratiefaciliteiten aan de Vlaamse kust voor onderzoekers en bedrijven die actief zijn op het domein van blauwe energie en van kustverdediging.

Actua

RENTEL NV bereikt Financial Close

 Rentel NV heeft ‘financial close’ bereikt voor de realisatie van een nieuw 309 MW offshore windpark voor de Belgische kust. Het Rentel project ligt 40 kilometer ten noorden van Oostende en wordt het vijfde offshore windproject in de Belgische Noordzee. Deze nieuwe elektriciteitscentrale op zee zal bestaan uit 42 windturbines en heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 309 MW.

Evenement

Bijna 150 bedrijven actief in de maritieme en mariene sector verzamelden op 15 oktober in GreenBridge in Oostende.

Actua

Europees offshore wind congres

Terwijl in de haven van Oostende de laatste windmolenonderdelen van het Nobelwindpark naar zee vertrekken, vond in het vernieuwde Andromeda hotel op 7 en 8 september een tweedaags Europees windenergie congres plaats, georganiseerd door Haven Oostende. Meer dan 90 personen deelden er hun ervaring in de offshore wind business.

Evenement

Zondag 2 oktober, ter gelegenheid van de openbedrijvendag, vindt in GreenBridge de jobbeurs: ‘Draai mee op Zee’ plaats.

Actua

Overdracht milieuvriendelijke hybride veerboot ‘Texelstroom’

'Texelstroom', één van ‘s werelds eerste hybride RoPax-ferry’s, werd overgedragen aan Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Deze symmetrische veerboot van de nieuwste generatie wordt aangedreven door efficiënte, middelsnellopende dual fuel motoren van Anglo Belgian Corporation (ABC).

Evenement

De UGent Blue Growth Summer School vindt plaats van 12 tot en met 23 september 2016 in GreenBridge, België en combineert wetenschap, business development inzichten, interactieve hands-on sessies met excursies en socio-culturele activiteiten.

Evenement

Voka West-Vlaanderen organiseert samen met de POM West-Vlaanderen in het kader van Fabrieken voor de Toekomst een beursbezoek aan WindEnergy Hamburg, dit op dinsdag 27 en woensdag 28 september 2016.

Actua

De oceaan-economie in 2030

De OESO publiceerde recent een studie omtrent het economisch potentieel van de oceaan. Hierin wordt de capaciteit voor toekomstige tewerkstelling beschreven, het potentieel voor innovatie en de rol van de oceaan in de aanpak van mondiale uitdagingen.

Actua

Jan De Nul Group zet installatieschip in voor Blyth Offshore Wind Demonstration Project

Vlakbij de haven van Blyth in Northumberland (V.K.), zo’n 5,7 km voor de kust, wordt een offshore wind park ontwikkeld door EDF Energy Renewables, goed voor 41,5 MW.
MHI Vestas levert vijf van de grootste wind turbines ter wereld. Deze turbines zullen worden geïnstalleerd door het jack-up schip de Vole au vent van Jan De Nul Group.
 

Evenement

On 20 and 21 September 2017, over a 180 international contacts from the oil & gas sector, the offshore renewables, dredging companies, ports and governmental organisations visited the 'Blue Tech Demo Days' at the site of DECO in Bruges to witness live demonstrations by eight Flemish based companies.

 

Terugblik
Actua

Flanders Cleantech Internationalisation Awards

In 2016, ter gelegenheid van het VITO i-SUP2016 event, organiseren FCA en FIT gezamenlijk de "Flanders Cleantech Internationalisation Awards".

Actua

MG3 takes delivery of the multirole DP2 vessel Ocean Spirit

As part of its strategic growth, MG3 has expanded its technical capability and range of services and purchased the DP2 vessel MV Ocean Spirit complete with geotechnical site investigation equipment spread.

Evenement

FMC organiseerde op 21 juni 2016 een exclusief bezoek aan Smulders waar we de fabricatie van gigantische stalen funderingsconstructies konden bewonderen.

Actua

First Nobelwind Foundations loaded onto Vole au Vent

‎First‬ monopiles and transition pieces for the ‪‎Nobelwind (Bligh Bank Phase 2) offshore‬ ‪wind farm‬‪ ‎have been loaded on board the ‪Vole au Vent‬.

Evenement

Van 7 tot 10 november 2016 organiseren de OD Natuur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Belgisch Biodiversiteitsplatform, de North Sea Open Science Conference 2016 in Oostende.

Actua

Samenwerking tussen China COSCO Shipping en DEME

De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME en China COSCO Shipping -de grootste rederij ter wereld- gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie in China.

Actua

Glomar Offshore and GEOxyz establish strategic partnership

Glomar Offshore based in Den Helder, The Netherlands and GEOxyz situated in Zwevegem, Belgium have recently signed a strategic partnership agreement. GEOxyz is an independent company specializing in hydrographic, geophysical & geotechnical and topographical surveys, site investigations, offshore renewable energy support and crew transfers.

Actua

FMC in gesprek met EU commissaris Karmenu Vella

Op dinsdag 3 mei jongstleden vertegenwoordigde FMC voorzitter Eric Van den Eede de Vlaamse maritieme belangen tijdens een ‘high-level’ meeting met EU commissaris Karmenu Vella (Milieu, Maritieme Zaken & Visserij). Deze bijeenkomst van het European Network of Maritime Clusters (ENMC) vond plaats in de marge van de ‘European Maritime Day’ in Luxemburg.

Actua

Naamgeving van offshore installatieschip Vole au vent

In de haven van Oostende doopte Hare Majesteit de Koningin het nieuwe offshore installatieschip van Jan De Nul Group. Het schip kreeg de pittige naam Vole au vent. Hare Majesteit de Koningin wenste het schip een behouden vaart. De plechtigheid vond plaats in de haven van Oostende, de uitvalsbasis van het Jan De Nul projectteam voor het Bligh Bank Phase 2 project, beter bekend als het Nobelwindproject.

Actua

DEME Concessions neemt participatie in Schots ontwikkelingsbedrijf voor getijdenenergie

DEME Concessions, onderdeel van de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME, neemt een minderheidsparticipatie in Tidal Power Scotland Limited (TPSL). Het Schotse ontwikkelingsbedrijf voor getijdenenergie is samen met Scottish Enterprise o.a. eigenaar van het geplande MeyGen project, ’s werelds eerste getijdencentrale met aansluiting op het elektriciteitsnet.

Evenement

Greenbridge organiseert van 22 april t.e.m. 24 april 2016 een Startup Weekend Oostende.

Actua

Jan De Nul gaat Fins offshore windmolenpark bouwen

Windenergieproducent Suomen Hyötytuuli Oy heeft Jan De Nul aangeduid als hoofdaannemer voor de maritieme werken voor het nieuwe offshore windmolenpark in het Finse Pori.

Actua

Samenwerking tussen DEME en Laser Cladding Venture

DEME en VITO spin-off LCV tekenen een samenwerkingsakkoord van drie jaar voor het versterken van cuttersnijtanden die gebruikt worden bij het baggeren van harde materie.

Actua

Decommissioning van olie en gasplatformen in de Noordzee

Welke mogelijkheden bestaan er voor de decommissioning van de honderden olie- en gasplatformen in de Noordzee?

Evenement

De afgelopen maanden zijn FMC en het VLIZ druk bezig geweest met het organiseren van het evenement ‘Marine Science Meets Maritime Industry’. Op 17 mei was het dan zo ver! Ruim 100 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven kwamen bijeen.

Actua

DEME is partner in het Europees project 'Blue Nodules'

Het Europese BLUE NODULES project maakt deel uit van het Horizon 2020 programma en zal instaan voor de versnelling van innovaties die een veilige en duurzame oogst en verwerking van polymetaal nodules verzekeren. 

Evenement

All Energy Glasgow is dé beurs in het Verenigd Koninkrijk voor hernieuwbare energie. De beurs loopt van woensdag 4 mei 2016 tot donderdag 5 mei 2016.

 

Evenement

Op woensdag 17 februari kan je deelnemen aan een workshop ‘blauwe groei en innovatie i.s.m. Zuid-Amerika’ in aanwezigheid van een delegatie uit Chili, Colombia, Ecuador, Panama en Peru.

Actua

Leveren windmolenparken ons straks elektriciteit én vis op?

Vlaanderen onderzoekt of passieve visserij en aquacultuur mogelijk zijn in windmolenparken in de Noordzee. Tot op heden geldt daar een scheepvaartverbod.

Evenement

Op 12 februari vindt de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen plaats. De dag is niet te missen voor iedereen die begaan is met zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen/België en de aangrenzende regio’s.

Evenement

Tachtig aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie kregen een overzicht van de FMC activiteiten van het voorbije jaar en een vooruitblik op wat ze kunnen verwachten in 2016.

Project

De FMC clusterwerking doelgericht differentiëren zodat Vlaamse actoren optimaal kunnen inspelen op de opportuniteiten van een groeiende maritieme industrie in transitie.

Eric Van den Eede - voorzitter FMC
Evenement

"Klimaatwijziging gebeurt en het is tijd voor actie. De mariene wetenschappelijke gemeenschap staat klaar om het noodzakelijke onderzoek te verrichten en de kennis aan te voeren aan beleidsvoerders, bedrijven en het grote publiek." Jan Mees - VLIZ