Transport over water

Evenement

Eight innovative and complementary companies recognize the need for live demonstrations of their technologies. With support of Flanders’ Maritime Cluster, they organize hands-on sessions on Wednesday 20 and Thursday 21 September.

 

Actua

Milieuvriendelijke coating voor boten op basis van afval van schaaldieren

Milieuvriendelijke coating voor boten op basis van afval van schaaldieren.

Evenement

Leden van FMC zijn van harte welkom op de feedback- en brainstormsessie van De Blauwe Cluster op donderdag 28 september in Oostende of dinsdag 10 oktober in Antwerpen.

Actua

Uitbreiding Old Doha haven in Qatar toegekend aan Joint Venture DEME – JAN DE NUL GROUP

Om het bloeiende en snelgroeiende cruisetoerisme in Qatar het hoofd te bieden, zal de Old Doha Haven uitgebreid worden.

Actua

Zelfvarend, elektrisch containerschip vaart volgend jaar al

De Yara Birkeland, het zelfvarende, elektrische containerschip uit Noorwegen, zal volgend jaar al varen.

Actua

Antwerpse haven groeit verder na absolute recordjaren

De haven van Antwerpen heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 111 385 518 ton goederen behandeld. Dat is 2,8% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Actua

Bourgeois pleit voor een unie van de Noordzee

Er komt best een nieuwe en hechte politieke samenwerking tussen alle landen rond de Noordzee, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Actua

Jan De Nul Group investeert in revolutionaire schepen

Jan De Nul Group breidt zijn investeringsprogramma in de sleephopperzuigers verder uit.

Evenement

Hoe de uitdagingen van supply chain integratie tegemoet treden?

Evenement

Op dinsdag 30 mei 2017 organiseerden Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een derde editie van 'Marine Science meets Maritime Industry'.

Terugblik
Actua

FMC en De Blauwe Cluster slaan de handen in elkaar

FMC en De Blauwe Cluster (DBC) hebben een Memorandum van Overeenstemming afgesloten om samen te werken met het oog op een erkenning als speerpuntcluster van DBC. Dit zal ongetwijfeld een boost betekenen voor de ontwikkeling van de blauwe economie in Vlaanderen!

Actua

THE climate change conference for ports, harbours and inland waterways

Navigating a Changing Climate: moving towards low carbon and resilient waterborne transport infrastructure. Crowne Plaza Hotel, Brussels, Belgium, 27th – 28th March 2017.

Actua

DEME bestelt nieuwste generatie offshore installatieschip ‘Orion’

‘Orion’ zal een ongeëvenaarde combinatie bieden van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

Actua

UGent Campus Oostende breidt uit

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gaf de eerste spadesteek voor de bouw van het Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende.

Actua

G4S mag beveiliging havenfaciliteiten beoordelen

G4S Belgium is als eerste private speler geaccrediteerd om in ons land na te gaan of havenfaciliteiten voldoen aan de voorschriften van de ISPS Code. Tegen 2019 moeten de meeste terminals hun vijfjarige audit voltooien.

Evenement

Op donderdag 16 maart 2017 brachten PMD en FMC de maritieme en de kunststofsector samen in de prachtige, zonovergoten zaal van het VDAB maritiem opleidingscentrum te Zeebrugge.

Terugblik
Evenement

Kom naar het reilen en zeilen kijken van Radio Holland in Zeebrugge op 20 of 21 december.

Flanders' Maritime Cluster nieuwjaarsreceptie 2017
Evenement

Een 100-tal beslissingsnemers uit de maritieme sector keken vooruit naar het nieuwe jaar in de GreenBridge incubator te Oostende. Voorafgaand bezocht een delegatie de site van FMC-lid Scheepswerf IDP in de achterhaven van Oostende.

Actua

Eerste LNG aangedreven autoschip gedoopt in Zeebrugge

In Zeebrugge is de Auto Eco gedoopt, de eerste autocarrier die op LNG of vloeibaar aardgas vaart.

Actua

Groen licht voor Gen4Wave

Op voorstel van Minister Weyts heeft de Vlaamse Regering op 30 september beslist akkoord te gaan met de bouw van een complex voor een sleeptank en golfbak in Plassendale 1 in Oostende. Ze keurt meteen ook de samenwerkings- overeenkomst goed in het kader van de subsidiëring door de Herculesstichting.

Hiermee is een belangrijke stap gezet in de richting van de ontwikkeling van onderzoeks-, test- en demonstratiefaciliteiten aan de Vlaamse kust voor onderzoekers en bedrijven die actief zijn op het domein van blauwe energie en van kustverdediging.

Bezoek Anglo Belgian Corporation
Evenement

Op dinsdag 18 oktober organiseerde FMC een bezoek aan ABC (Anglo Belgian Corporation) in Gent. ABC behoort tot één van de belangrijkste Europese producenten van MDO, HFO en dual fuel middelsnellopende motoren (750 – 1000 tpm) in de vermogensklasse tussen 600 en 5200 kW. 

Actua

Overdracht milieuvriendelijke hybride veerboot ‘Texelstroom’

'Texelstroom', één van ‘s werelds eerste hybride RoPax-ferry’s, werd overgedragen aan Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming. Deze symmetrische veerboot van de nieuwste generatie wordt aangedreven door efficiënte, middelsnellopende dual fuel motoren van Anglo Belgian Corporation (ABC).

Actua

De oceaan-economie in 2030

De OESO publiceerde recent een studie omtrent het economisch potentieel van de oceaan. Hierin wordt de capaciteit voor toekomstige tewerkstelling beschreven, het potentieel voor innovatie en de rol van de oceaan in de aanpak van mondiale uitdagingen.

Actua

Kieldrechtsluis in de haven van Antwerpen ingehuldigd

In de haven van Antwerpen opende Z.M. de Koning van België op 10 juni 2016 officieel de Kieldrechtsluis voor de commerciële vaart.

Actua

Samenwerking tussen China COSCO Shipping en DEME

De Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME en China COSCO Shipping -de grootste rederij ter wereld- gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie in China.

Actua

FMC in gesprek met EU commissaris Karmenu Vella

Op dinsdag 3 mei jongstleden vertegenwoordigde FMC voorzitter Eric Van den Eede de Vlaamse maritieme belangen tijdens een ‘high-level’ meeting met EU commissaris Karmenu Vella (Milieu, Maritieme Zaken & Visserij). Deze bijeenkomst van het European Network of Maritime Clusters (ENMC) vond plaats in de marge van de ‘European Maritime Day’ in Luxemburg.

Actua

Simulator scheepsmotor van 130.000 euro in Maritiem Instituut Oostende

In Oostende heeft het Maritiem Instituut Mercator 130.000 euro geïnvesteerd in een moderne simulator van een dieselmotor aan boord van een schip. Daarmee kunnen leerlingen die een opleiding volgen als scheepswerktuigkundige zich beter voorbereiden op echte situaties aan boord en op zee.

Evenement

De afgelopen maanden zijn FMC en het VLIZ druk bezig geweest met het organiseren van het evenement ‘Marine Science Meets Maritime Industry’. Op 17 mei was het dan zo ver! Ruim 100 vertegenwoordigers van kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven kwamen bijeen.

Project

De FMC clusterwerking doelgericht differentiëren zodat Vlaamse actoren optimaal kunnen inspelen op de opportuniteiten van een groeiende maritieme industrie in transitie.

Actua

Overslag piekt richting 200 mio ton in Haven Antwerpen

Een overslagrecord is in de maak in de haven van Antwerpen dankzij een aanhoudende groei in het containerverkeer en de toenemende overslag van vloeibare bulk.